OVER
De vier Iweinen uit Aalst
Het verhaal begint bij Iwein De Koninck die het initiatief nam om met de drie andere Iweinen – De Keyzer, Van Den Steen en Quintelier – af te spreken op café. Ze kenden elkaar van naam, hadden elkaar misschien al eens gezien, maar nog niet met iedereen gesproken. Het klikte meteen, alsof ze al jaren bevriend waren. Die avond besloten ze om samen een bier te maken met de naam 'Iwein van Aelst'. Dat stond vast.
Maar hoe zou het eruit zien? Hoe zou het smaken? Wat waren hun visies en ambities?
Er werden flink wat bieren geproefd, smaken vergeleken en ideeën uitgewisseld. Ze besloten dat Orval en Geuze een mooi huwelijk zou zijn.
Enkele keukenbrouwsels en proefavonden later was het zover: het bier dat ze unaniem als favoriet hadden gekozen, werd hun eigen brouwsel! Daar zaten ze dan, vier trotse Iweinen aan een Aalsterse keukentafel, met hun eigen recept. Het werd serieus.
Zien ze dit groots? Hoeveel zouden ze brouwen? Hoe gaan ze dat op de markt brengen? Ze bezochten de Oude Abdij van Drongen, waar Iwein van Aelst begraven ligt, om meer te leren over de figuur. Ook gingen ze naar verschillende brouwerijen om hun recept voor te stellen.
Op 20 december 2023 om 5 uur ’s ochtends begon het brouwproces van “hun bier”. Met kleine oogjes vol verwondering volgden ze nauwgezet elke stap van de brouwer.
In de twee maanden wachttijd die daarop volgden, werkten ze – met carnaval als tussenpauze – aan de visuele identiteit van hun bier. Tim Acke ontwierp de beeltenis van Iwein van Aelst, terwijl Studio Gruis aan de slag ging met het promotiemateriaal, en Sien Van der Biest waakte als marketeer over het geheel.
En toen was het moment daar. Vol spanning namen ze op 22 februari 2024 aan diezelfde Aalsterse keukentafel hun eerste slok Iwein van Aelst. Na een lange minuut van stilte barstte de vreugde los. Euforie! Hun bier overtrof al hun verwachtingen. Het was vriendschap in een flesje.
Een maand later organiseerden de Iweinen een proefavond waar ze hun bier met bonzend hart presenteerden aan een zorgvuldig geselecteerd testpubliek. Hun brouwsel viel in de smaak bij de bierkenners en ze kregen waardevolle feedback. Op 30 april 2024 lanceerden ze officieel het Iwein van Aelst bier voor het grotere publiek en begon hun spannende reis richting 2028: het jaar van Iwein van Aelst.
Het verhaal achter hun voornaam
OVER
Iwein van Aelst

Bijna 900 jaar geleden, in 1128, plantte ridder Iwein van Aelst als één van de eersten in Europa de zaadjes voor de latere democratie. In een vurige toespraak stelde hij dat een graaf de rechten van zijn onderdanen moet respecteren en afspraken moet nakomen. Doet hij dat niet, dan mag het volk in opstand komen. Een legendarische uitspraak die niet alleen leidde tot het principe dat bestuurders verantwoording moeten afleggen voor hun daden, maar ook tot deze ware geneugte voor de smaakpapillen; ons traditioneel gebrouwen amberbier Iwein van Aelst.
​
In 2023 werd Iwein van Aelst terecht erkend als ereburger van de stad, een eer die de diepe verbondenheid met Aalst en zijn geschiedenis onderstreept.
’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst herbergt vandaag de dag een ontwerp voor een standbeeld van Iwein, een oud drukwerk voor een toneelvoorstelling en de oude carnavalsreus, in de carnavalsexpo. Samen met Lauretta vormt hij jaarlijks een reuzenpaar in onze carnavalsstoet. Ooit was er ook een Iweinstraat, op het voormalige stadseiland Chipka, maar deze straat verdween samen met het eiland zelf.

Waar passie en historiek samenkomen
Het traditioneel gebrouwen amberbier, Iwein Van Aelst, ontleent zijn prachtige kleur aan zorgvuldig geselecteerde moutsoorten, die een subtiele toets van karamel aan het brouwsel toevoegen. De unieke combinatie van wilde gisten, ingezet tijdens een secundaire fermentatie, verleent het bier een zachte bitterheid, verweven met een fijnzure hint. De Aalsterse hop zorgt voor een aards aroma, en wordt verrijkt met fruitige (bessen) en florale (bloemige) aroma’s. Elk glas is een harmonieuze samensmelting van traditie en smaak, een ode aan de bierkunst.